Ekonomi

Aralık sonuna kadar 10 bin konut teslim edilecek

Yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depreminde büyük yara alan Gaziantep, depremin birinci yıl dönümünde yeniden küllerinden doğmaya hazırlanıyor. Hükümetin çalışmalarının yanı sıra, depremden zarar gören İslâhiye ve Nurdağı ilçelerinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen yeniden yapılandırma ve iyileştirme çalışmaları da büyük ölçüde tamamlandı.

Deprem Master Planına göre ilçelerin zemin durumları ortaya çıktı. Şehitkamil ve Şahinbey güvenli bölgeler olarak öne çıkarken, depremin büyük hasara yol açtığı İslâhiye ve Nurdağı’nda inşa edilen 14 bin kalıcı konut sahiplerine teslim edilmeye başlandı. Aralık ayı sonuna kadar 10 bin civarında konut teslim edilecek. YİGM tarafından kırsal alanda 19 bin 919, TOKİ tarafından kırsal alanda 4 bin 707, TOKİ tarafından kırsal alanda 400 olmak üzere il ve ilçe merkezlerinde toplam 25 bin 26 deprem barınağı inşa ediliyor.

ULAŞIMIN ÖNEMİ BÜYÜK

Belediye, depremde hayati önem taşıyan ulaşım konusunda çalışmalarını sürdürüyor. 6 Şubat depreminde Hatay ve Kahramanmaraş illerine ulaşımda kilit rol oynayan kentte, yerleşimlerin yanı sıra ulaşım yatırımları da öne çıkıyor.

Çalışmalarda teknolojiden en iyi şekilde yararlanmak amacıyla Bilişim A.Ş. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde. isimli bir şirket kuruldu. Söz konusu şirket, kendi mühendisleri tarafından yazılan yazılımla, depolarda ne kadar yardım malzemesi bulunduğunu, ne kadarının ulaştığını, sosyal pazarlarda nasıl ve ne zaman adil bir şekilde dağıtılacağını anlık olarak belirliyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kentteki 4 üniversiteyle ilişkilerini koordine etmek üzere, kentin önde gelen üniversitelerinden Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nden TÜBİTAK ödüllü bir akademisyeni ekibine dahil etti. Ulaşım Master Planı ile 25 kilometrelik Gaziray’ı tamamlayan belediye, şimdi de 15 kilometrelik Şehir Hastanesi bölümünü hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

3 PLAN ŞEHRİ DEĞİŞTİRECEK

2014 yılında İmar Master Planı, Ulaşım Master Planı ve İklim Master Planı çalışmalarına başlayan belediye, TÜBİTAK’tan 10 profesörden oluşan bir ekiple birlikte çalışarak Deprem Master Planını hayata geçirerek deprem sürecinde elini güçlendirdi. Depremin hemen ardından Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde yeni konut yapılacak alanların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bildirilmesiyle, deprem konutlarının yapıldığı ilk şehir Gaziantep oldu.

RAKAMLARLA GAZİANTEP

Yıkılan bina sayısı: 4.127

Yıkılan bağımsız bölüm sayısı: 8.561

Az hasarlı bina sayısı: 70.433

Küçük hasarlı bağımsız parça sayısı: 310.440

Orta hasarlı bina sayısı: 5.529

VATANDAŞLAR YENİ EVLERİNE NE ZAMAN TAŞINACAK?

Aralık ayı sonuna kadar 10 bin civarında konut teslim edilecek. 30 Ekim’de yapımı tamamlanan 1000’e yakın konut vatandaşlara teslim edilmeye başlandı.

KAÇ YENİ EV YAPILIYOR?

TOKİ tarafından il ve ilçe merkezlerinde toplam 25.026, kırsalda 4.707, YİGM tarafından, kırsalda ise 400 adet deprem evi TOKİ tarafından inşa ediliyor.
İslâhiye’de 4 bin 531 deprem konutu yapılıyor. İnşaat İşleri Genel Müdürlüğü (YİGM) tarafından 638 adet deprem sığınağı inşa ediliyor. Nurdağı’nda 2.509 konut TOKİ, 1.567 konut ise YİGM tarafından yapılacak. Diğer bölgelerdeki konut sayıları ise şöyle:

Nizip’te TOKİ 2.498

YİGM 258 konut inşa ediyor.

TOKİ 952 Araban’da

YİGM 250 konut inşa ediyor.

TOKİ Şehitkamil’de 5.086

YİGM 609 konut inşa ediyor.

TOKİ Şahinbey’de 2.913

YİGM 295 konut inşa ediyor.

TOKİ 392 Yavuzeli’de

YİGM 71 konut inşa ediyor.

YİGM, Karkamış’ta 63 konut inşa ediyor.

YİGM, Oğuzeli’de 134 konut inşa ediyor.

SEKTÖR KAYIPLARINI TELAFİ ETTİ

Türkiye’nin en önemli sanayi kenti olan Gaziantep’te sanayi ve ticari hayatta büyük kayıplar yaşandı. Gaziantep’in toplam gelirinin yüzde 20’si seviyesindeki kayıplar hızla telafi edildi. Şu anda söz konusu kayıpların yüzde 75’i telafi edildi ve ekonomide büyük bir ivme sağlandı.

Üretim sektöründe yaşanan sıkıntıların aşılması için merkezi ve yerel yönetimler çok yönlü çalışmalar yürütüyor. Üretimin yeniden güçlü bir şekilde devam edebilmesi için hükümetin aldığı acil önlemler kentte çarkların hızla dönmesini sağladı. Finansmana erişim, Ar-Ge, inovasyon ve istihdam destekleri üreticiler için cankurtaran halatı oldu.

Büyükşehir Belediyesi’nin, Gaziantep’i cazibe merkezi haline getirme çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Üretimde kendini kanıtlamış olan şehrin en önemli avantajı lojistik açıdan avantajlı konumudur. Asya, Avrupa ya da Afrika’nın ortasına üç saatte ulaşmanın mümkün olması yabancı yatırımcıların şehre olan ilgisini artırıyor. Bu avantaj şehrin ihracat gücünü de artırıyor.

KAYNAK: SABAH

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu