Haber

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Gazze’de insani ateşkes çağrısında bulundu

YENİ Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, BM Güvenlik Konseyi’nin görüş ayrılıklarını aşıp Gazze’de insani ateşkes konusunda anlaşması gerektiğini belirterek, “Dünya harekete geçmenizi bekliyor.” söz konusu.

Grandi, BM Güvenlik Konseyi’nin mültecilerle ilgili oturumunda üye ülkelere bilgi verdi.

Şu anda dünya çapında 114 milyon mülteci ve yerinden edilmiş insanın bulunduğu bilgisini paylaşan Grandi, bunun dünyadaki düzensizliğin değerli bir işareti olduğunu kaydetti.

Grandi, zorla yerinden edilmenin aynı zamanda güvenlik ve huzurun sağlanamamasının bir sonucu olduğunu belirtti.

“Son üç haftadaki gelişmeler, savaşın temel kurallarına ve uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmemesinin artık bir istisna değil, genel bir davranış olduğunu gösteriyor.” Grandi, benzeri görülmemiş sayıda sivilin öldürüldüğüne dikkat çekti.

“2 milyon Gazzeli yeryüzünde cehennemi yaşıyor”

Grandi, “Biz konuşurken yarısı çocuk 2 milyon Gazzeli yeryüzünde cehennemi yaşıyor. İnsani bir ateşkes en azından bu ölüm sarmalını durduracaktır. Umarım yetkinizi farklılıkları aşarak bunu başarmak için kullanırsınız. Dünya harekete geçmenizi bekliyor.” diye vurguladı.

İsrail-Filistin çatışmasının “defalarca ve bilinçli olarak ihmal edildiğini” belirten Grandi, 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nde şunları söyledi: “Alacağınız veya alamadığınız kararlar gelecek nesiller dahil hepimizi etkileyecektir. Bölünme ya da ilgisizlikle bu savaşların devam etmesine izin vereceksiniz.” “Yapacak mısın? Yoksa gerekli ve cesur adımı atıp uçurumdan mı döneceksin?” sorulmuş sorular.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu