Haber

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen: “(Suriye’de) çözüm ne yazık ki yakın değil”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye’deki çatışmanın kapsamlı bir siyasi çözüme ihtiyacı olduğunu ancak bu çözümün yakın olmadığını belirtti.

BM Suriye Özel Temsilcisi’nin Twitter hesabından Pedersen adına yazılı açıklama yapıldı.

Pedersen yaptığı açıklamada, 2023 yılında Suriye halkının büyük bir kargaşa ve krizin içine sıkıştığını vurgulayarak, “Bu çatışmanın kapsamlı bir siyasi çözüme ihtiyacı var, başka hiçbir şey işe yaramayacak. Çözüm maalesef yakın değil.” sözlerini kullandı.

Pedersen, BM Genel Kurulu kararlarının uygulanması için somut adımlara odaklanmaya devam ettiklerini belirterek, Suriye’deki önceliklerinin “gerginliği tırmandırmayı durdurmak” ve “sükuneti sağlamak” olduğunu kaydetti.

Pedersen, “Çatışmanın çözümü için ülke çapında bir ateşkes şart olmaya devam ediyor.” dedi. değerlendirmesini yaptı.

Pedersen, Suriye Anayasa Komitesi’nin Cenevre’de devam ederek daha somut ilerlemeler görmek istediğini belirterek, bu konuda bildirilecek yeni bir durum olmadığının altını çizdi.

Pedersen, “Başlangıçta adım adım güven artırıcı önlemler almak gerekiyor. Bu konuda tüm taraflarla diyaloğun derinleşmesini takdir ediyorum. Şubat ayı boyunca katılımın daha da derinleştirilmesinin önemli olduğunu vurguluyorum. ” yorum yaptı

Özel elçi ayrıca, BM’nin kolaylaştırdığı Suriye liderliğindeki sürecin arkasında birleşmek için uyumlu bir çabaya duyulan ihtiyacın altını çizdi.

Pedersen 23 ve 24 Ocak’ta görüşmeler yaptı

Pedersen ve BM’nin “küçük grup” olarak adlandırdığı Fransa, Almanya, İngiltere ve ABD’den yetkililer, 24 Ocak’ta Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Badr Camus ve Suriye Anayasa Komitesi Eşbaşkanı Hadi el Bahra ile bir araya geldi. Suriye’deki krizi tartışır. ve 23 Ocak’ta Cenevre’de bir gösteriye geldi.

Görüşmeler basına kapalı gerçekleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu