Yaşam

Cinsiyeti Nedeniyle Ev Kiralayamayan Kişi Dava Açtı: Ev Sahibi, Emlakçı ve İlan Sitesine Ceza!

Türkiye genelinde ev kiraları uçmak gibi. Hal böyle olunca özellikle öğrenciler kalacak yer bulma konusunda önemli sorunlar yaşayabilmektedir. Ayrıca sadece kiraların yüksek olması değil, ev sahiplerinin kiracıları tercih etmesi de durumu zorlaştırıyor.

İşte bunun bugün yaşanan bir örneği. Üniversiteye giden bir genç, ismi açıklanmayan bir internet sitesinde gördüğü bir evi beğenmesine rağmen elinde tutamadı. Edinilen bilgiye göre, bunun nedeni konut sahibinin erkek öğrenciistemedi.

Ev sahibine, emlakçıya ve internet sitesine cinsiyet ayrımı nedeniyle toplam 102 bin TL ceza kesildi.

Eğitimine devam etmek için isimsiz bir şehre gidecek olan MFK, gördüğü bir ilan üzerine emlakçıyı aradı. Emlakçı gence, ev sahibinin evi sadece kız öğrencilere kiralamak istediğini belirtti. Ayrıca ilan başlığında ” Aile ve kız öğrenciler için uygun 3+1 temiz ara kat daire” ayrıca belirtildi.

Yaşanan bu deneyimlerin ardından MFK), evi kiralarken cinsiyet ayrımcılığı yapıldığını ifade etti. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) uygulamalı. Durumun ayrımcılık yasağına alışık olmadığını belirten genç, muhatapla iletişim kuramadığından da bahsetmişti.

Ekran görüntüleri ve sunulan diğer bilgiler üzerinden yapılan değerlendirmenin ardından TİHEK, üniversite öğrencisinin iddiasını haklı bularak ev sahibi, emlakçı ve internet sitesine ceza verdi. Evin cinsiyet nedeniyle kiralanmadığını belirten kurum, Ev sahibine ve emlakçıya 6.000,reklama müdahale etmeyen web sitesinde 89 bin 571 TLona para cezası verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu