Haber

“Herkes İzmir’i konuşuyor”

Oy birliğiyle Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (YBYK) Bölge Meclisi Başkanı seçilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Strazburg dönüşünde Adnan Menderes Havalimanı’nda basın mensuplarıyla buluştu. Önder Soyer, “Strazburg’da yaşadıklarımız İzmir’in tanınması ve bilinirliği açısından çok önemli bir sonuç doğurdu. “Herkes İzmir’i konuşuyor, herkes İzmir’i merak ediyor” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Konseyi Başkanı seçildikten sonra kente döndü. Fransa’nın Strasbourg kentinde yapılan seçimle Avrupa’nın en değerli siyasi makamlarından birinin başkanlığına getirilen Önder Soyer, aynı zamanda Kongre Başkan Yardımcılığı görevini de resmen üstlenme hakkını da elde etti. 2 buçuk yıl Bölgeler Meclisi Başkanlığı görevini yürüterek Avrupa’da daha demokratik ve adil yerel yönetimlerin kurulmasına öncülük edecek olan Lider Soyer, Adnan Menderes Havalimanı’nda basın mensuplarıyla buluştu.

 

“Herkes İzmir’i konuşuyor, herkes İzmir’i merak ediyor”

Konuşmasına “Çok gururluyum, heyecanlıyım” diyerek başlayan Lider Soyer, “Gerçekten çok büyük bir gurur. Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken Türkiye’nin bu seviyede temsil edilmesi çok kıymetli. Çünkü Bölgeler Konseyi, 46 ülkeden 130 bin yerel yöneticinin temsil edildiği bir yapı ve bu yapının başkanlığını üstlenmek büyük bir gurur. Coğrafya kaderdir dediğimiz gibi, biz de yapacağız. Avrupa’ya bu yakınlıkta yaşamaya devam ediyoruz. Süreçlere dahil olmadığımız için sadece Avrupa Birliği’nin aldığı kararları uyguluyoruz. Ancak bu misyon sayesinde yasama süreçlerinde yer almak ve Yükümüzü oraya koyun. AB ve Avrupa Konseyi ile çok daha yakın ilişkiler kuracağız. Umarım bundan şehrimiz ve ülkemiz çok faydalanır. Bunun için çok çalışacağız. En azından dün Strazburg’da yaşadıklarımız ve Önceki gün İzmir’in tanınması ve bilinirliği açısından çok önemli bir sonuç elde edildi. “Herkes İzmir’i konuşuyor, herkes İzmir’i merak ediyor” dedi.

 

“Artık sadece İzmir’i temsil etmiyorum”

Başkan Soyer, basın mensuplarının yönelttiği soruları da yanıtladı. Yeni görevi nedeniyle tebrik alıp almadığı sorulduğunda konuşan Önder Soyer, “Hem sosyal medyada hem de telefonla onlarca, yüzlerce mesaj aldım. Teşekkür ederim. Bu, şu anda Türkiye’nin Avrupa Asamblesi’ndeki en büyük koltuğudur. Ben sadece İzmir’i temsil etmiyorum. Ben de orada Türkiye’nin haklarını, kanunlarını korumaya çalışacağım. En büyük çaba alanının demokrasi ve barış olduğunu düşünüyorum. Türkiye büyük bir kaosun ortasında. Her yanımız savaş ve ateşle dolu. Çok zor bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde barışı ve demokrasiyi pekiştirecek, güçlendirecek adımları atmamıza olanak sağlayacak bir koltuk olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

“İzmir Batı’ya daha yakın yaşayacak”

“Yeni konumunuz İzmir’e nasıl yansıyacak?” Soruyu yanıtlayan Önder Soyer, “İzmir her zaman Türkiye’nin Batı’ya açılan kapısı olmuştur. Bu perçinlendi. İzmir Batı’ya daha yakın yaşayacak. Türkiye ve Avrupa ile ilgili alınan kararları daha yakından takip etme fırsatı bulacağız. Fonlar ve hibe kaynakları hakkında çok daha kolay bilgi sahibi olacağız. Türkiye’deki yerel yönetimlerin Avrupa Konseyi nezdinde daha fazla yer bulmasını ve kendilerini daha fazla ifade edebilmelerini sağlayacağız. Kısacası; “130 bin yerel yöneticinin temsil edildiği bir yapı olduğu için Türkiye’nin tüm yerel yönetimleri ile Avrupa Konseyi arasında bir köprü kuracağız” dedi.

 

Avrupa’nın en değerli otoritelerinden biri

5 Mayıs 1949’da kurulan Avrupa Konseyi, 46 üye ülkenin 830 milyon vatandaşının ayrımcılık karşıtlığı, demokrasi, hukukun üstünlüğü, kültürel çeşitliliğin savunulması ve cinsiyet eşitliği gibi temel insan haklarını koruyor. Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (YBYK), Avrupa Konseyi’nin siyasi organları arasında yer alıyor. Yerel veya bölgesel bir yönetimdeki seçilmiş temsilcilerden oluşan Kongre, 46 üye devletin 130 binden fazla yerel ve bölgesel yönetimini temsil eden 612 üyeden oluşuyor. Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin karar alma süreçleri diğer iki meclis olan Yerel Yönetimler Meclisi ve Bölge Meclisi bünyesinde yürütülmektedir. Bölgeler Kurulu’nda Türkiye’den büyükşehir belediyeleri, meclisleri ve il özel idareleri temsil ediliyor. İlçeler ve kasabalar Kongrenin Yerel Yönetim Konseyinde temsil edilme hakkına sahiptir. Kongre Lideri ve her iki meclisin liderleri, Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin yönetiminde en önemli üç aktör arasında yer alıyor. Bu üç lider Kongrenin karar alma ve yönetim süreçlerinde ortak sorumluluğa sahiptir. Bölgesel ve kentsel kalkınmayı temsil etmek ve savunmak amacıyla Avrupa siyasi diyaloğunda çok önemli bir göreve sahip olan Kongre Bölgeler Meclisi Başkanlığı, savaşlardan, iklim krizinden, salgın hastalıklardan, aşırılıktan, sosyal adaletsizlikten ve demokratik değerlerin gerilemesinden sorumludur. Tüm dünyada, sadece bölgesel değil, aynı zamanda şehirleri ve yerel yönetimleri de derinden etkiliyor. Küresel krizler karşısında sorunların çözümü açısından değerli bir siyasi diyalog platformu olarak hizmet vermektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu