Sağlık

Prematüre bebeklere bakım yolları

Prematüre bebeklere bakım yolları

Hamileliğin 37. haftasından önce doğan ve kuvözde tedavi görmesi gereken prematüre bebeklerin eve dönüş zamanı geldiğinde ebeveynleri dikkatli ve özenli bir bakım süreci bekliyor. Prematüre bebeklerin doğdukları haftaya bağlı olarak nefes alma zorluklarından beslenme güçlüklerine kadar pek çok sorun yaşayabileceğini paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Uzmanı Prof. Yenidoğan uzmanlarının elinde sağlıklı bir şekilde eve döndüklerinde hassas bir dönem geçirmeye devam ederler. “Ancak bazı kuralların dikkate alınmasıyla bu dönem sağlıklı bir şekilde atlatılabilir” dedi.

Aileye katılacak her yeni bebeğin doğumu şüphesiz büyük ve heyecanlı bir bekleyiştir. Genellikle 37-42 hafta arasında süren hamilelik döneminin anne ve babalar için her saniye büyük bir deneyim olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Nermin Tansuğ, “Her şey yolunda gittiğinde, bebekler en geç 1-2 gün içerisinde evlerine dönebilirler. Ancak bazen erken doğumla sonuçlanan gebelikler eve dönüş süresini uzatabilmektedir. Bilindiği gibi prematüre bebekler dünyaya erken geldikleri için bir süre yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde barındırılıyor. Ne kadar erken doğarlarsa o kadar çok sorun yaşamaları doğaldır. Doğdukları haftaya bağlı olarak nefes darlığı, kafa içi kanama, enfeksiyonlar, beslenme güçlüğü, sarılık gibi durumlar yaşayabilirler. “Ancak neonatologların elinde bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatan bebeklerin artık evlerine dönme zamanı geldi.”

 

Eve dönen prematüre bebeklerin hassas bakıma ihtiyacı devam ediyor

Yoğun bakımdaki bebek monitöre ihtiyaç duymadan takip edilebiliyorsa, iyi emziriliyorsa, sistemli bir şekilde kilo alıyorsa ve en az 10 gün boyunca uyku apnesi olmuyorsa taburcu olma zamanı gelmiş demektir. “Prematüre bebeklerin çoğunda bu koşullar gebeliğin 36. haftasına ulaşıldığında karşılanıyor” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nermin Tansuğ, “Bebekler taburcu edilmeden önce gerekli tüm bilgilendirmeler yapılıyor. ailenin eğitimi. Öncelikle bebeğin nasıl beslenmesi gerektiğini detaylı bir şekilde anlatırken; Ebeveynler ayrıca bebek bakımı, banyo ve giyinme gibi konularda da bilgilendirilir. Acil durumlarda bebeğe nasıl davranılacağı da bu süreçte anlatılan bir konudur. Anne artık evde bebeğine bakabileceğinden emin ve emin olduktan sonra bebek taburcu edilir. Eve dönen bebekleri farklı bir bakım ve beslenme rutini bekliyor” dedi.

 

Nermin Tansuğ, bebeğin odasının düzenlenmesinden beslenmesine, seyahatten uyku rutinine, gaz sancısından enfeksiyon ve aşı takibine kadar evde dikkat edilmesi gereken konuları şöyle paylaştı:

 

oda düzeni

• Bebeğiniz taburcu olmadan evinizdeki hazırlıkları tamamlayın. Ebeveyn ve bebek odasında çok fazla eşya bulundurmamalısınız. Eviniz çok sıcak ya da soğuk olmamalıdır.

• Bebeğinizin kalacağı oda güneş ışığına maruz kalmalı ve sık sık havalandırılmalıdır. Nemin yüzde 55-60 arasında olmasına dikkat edin.

• Bebek odasında parlak ışık yerine parlaklığı ayarlanabilir bir ışık kaynağı kullanın.

• Evinize çok fazla ziyaretçi kabul etmeyin. Ayrıca bebeğe dokunmadan önce ellerinizi yıkamanız ve hasta kişilerle temastan kaçınmanız da önemlidir.

• Özellikle okula ve kreşe giden çocuklarla yakın temastan kaçının. Annede enfeksiyon varsa mutlaka maske kullanılmalıdır.

• Evde küçük bir çocuk varsa bebeğe zarar verebileceği için onu yalnız bırakmayın.

• Evin hiçbir yerinde sigara içilmemelidir.

• Bebeğinizin yatağı sert ve çarşafları gergin olmalıdır. Yatağa oyuncak, battaniye veya kıyafet koymayın. Bebeğinizi yastık kullanmayın veya kundaklamayın. Her zaman yumuşak, pamuklu kumaştan yapılmış kıyafetleri tercih edin.

• Çamaşırları ilk birkaç ay farklı şekilde yıkayın ve iki kez durulayın. Kokusuz, enzimsiz deterjan veya bebek çamaşır sabunu kullanın.

 

diyet

Bebeğiniz taburcu olduğunda uygun kilodaysa (10-90. yüzdelik) ve emziriliyorsa buna devam etmelisiniz, eğer erken mamayla besleniyorsa 40-52’de buna devam etmelisiniz. Bebeğinizi bir haftaya kadar prematüre mamalarla veya taburculuk sonrası özel mamalarla beslemeniz tavsiye edilir. Daha sonra standart yemle besleyebilirsiniz. Taburculukta kiloları düşükse ve emziriliyorsa anne sütü takviyesi kullanmalısınız. Besleme süresi olarak ortalama 20-30 dakikayı aşmayın. İlk birkaç aydan sonra çoğu bebek için 3-4 saatte bir beslenmek yeterlidir. Tam ağızdan beslenmeye geçiş yaparken vitamin takviyeleri için mutlaka doktorunuza danışın.

 

uyku sağlığı

Doğumdan sonraki ilk günlerde prematüre bebekler günün çoğunu uykuda geçirirler; bu süre normal bir bebeğin uyku süresinden daha uzundur. 36. haftadan sonra daha az uyumaya ve daha çok ağlamaya başlarlar. Prematüre bebekler özellikle geceleri sakinleşmede ve uykuya dalmakta zorluk çekebilirler. Sistematik bir uyku ritmi oluşturmalarına yardımcı olabilirsiniz. Örneğin oyunları ve uyaranları gece yerine gündüz saatlerinde verebilirsiniz. Banyo yapma, beslenme gibi uyku öncesi rutinler oluşturabilirsiniz. Hastanede yatarken ışığa ve sese alışıp sakinleşen bazı bebekler, gece lambası ve hafif bir müzikle rahatlayabilir. Gece bebeğinizi beslerken veya altını değiştirirken görebileceğiniz kadar hafif bir ışık yeterli olacaktır. Eğer bebeğiniz huzursuzsa onu nazikçe okşayarak orada olduğunuzu hissettirebilirsiniz. Çoğu bebek uykuya dalmadan önce kısa bir süre ağlayabilir. Eğer bebeğiniz kendini teselli etmeye çalışıyorsa onu rahatsız etmeden önce bir süre bekleyin.

Ağlama nöbetleri ve gaz sancıları

Bütün bebekler günde ortalama 2 saat ağlar; Açlık, uykusuzluk, fiziksel ağrılar, bezlerin ıslak olması, kıyafet değiştirmek, çok üşümek ya da sıcak olmak, sarılmak istemek ve kolik olmak gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkar. Ancak prematüre bebekler, term bebeklere göre daha fazla gaz sancısı çeker ve daha fazla ağlayabilir. Sarılmak, emzirmek, emzik vermek, ninni veya hafif müzik dinlemek, yürümek, hafif hareketlerle sallanmak, sırtı veya karnı ovuşturmak gibi yöntemleri deneyin ancak sonuç alamazsanız mutlaka doktorunuza danışın.

 

banyo kuralları

• Sıcak bir banyo bebeğinizi rahatlatır. Sıklık değişebilir, günaşırı banyo yapmak uygun olabilir. Ancak bebeğinizin banyodan hemen önce beslenmemesi gerekir.

• Uygun oda sıcaklığı 27°C, su sıcaklığı ise 37-38°C olmalıdır.

• Bebeğinizin banyo sırasında üşümemesine dikkat edin ve banyo süresini 2-3 dakika ile sınırlandırın.

• Bebeklere uygun ürünler olmasına rağmen çok fazla sabun ve şampuan kullanmayın.

• Temizleme çubuklarını kulaklarınıza ve burnunuza sokmayın, yalnızca görünen kirleri temizleyin.

• Kız bebeklerde bez bölgesini daima önden arkaya doğru silin. Erkeklerde sünnet derisi geriye itilmemelidir.

• Pişik kremi kullanacaksanız yüzde 10 çinko oksit içerenleri tercih edin. Parafin ve talk pudrası içerenleri kullanmayınız.

 

Seyahat

Prematüre bebekler için araçtaki bebek koltuğunun her iki tarafı battaniye ruloları ve yuvarlanan bebek bezleri ile desteklenebilir. Araç içerisinde ani frenleme ile düşebilecek, uçup bebeğe zarar verebilecek nesneler de ortadan kaldırılmalıdır. Unutma! Taburcu olmadan önce bebeğinizi araba koltuğuna nasıl yerleştireceğinizi ve uygun destek ve desteği nasıl sağlayacağınızı öğrenin. Uçakla seyahat için en iyi zaman bebeğinizin 6 haftalık olduktan sonrasıdır. Kalkış ve iniş sırasında bebeğinizi emzirirseniz basınç değişikliklerinden dolayı kulak zarında oluşabilecek hasarı önleyebilirsiniz.

 

Enfeksiyondan korunma

Bebeğinizin nefes almasını etkileyebilecek enfeksiyonlar açısından diğer bebeklere göre daha fazla risk altında olduğunu unutmayın. Enfeksiyon riskini azaltmak için:

1. Kalabalık ortamlara girmeyin, özellikle kalabalık çocuk gruplarının bulunduğu yerlerde vakit geçirmeyin.

2. Alışveriş merkezleri gibi büyük havalandırma sistemine sahip binalardan uzak durun.

3. Bebeğinize dokunmadan önce ellerinizi sabun ve sıcak su ile yıkayın.

4. Grip veya ateşi olan kişilerle temasınızı sınırlayın.

5. Biberon kullanıyorsanız hijyen ve temizliğe dikkat edin. Buhar sterilizatörlerini kullanabilirsiniz.

 

aşı takibi

Taburcu olmadan önce bebeğinizi yoğun bakımda takip eden doktorunuz tarafından güncel aşı takvimi hakkında bilgilendirileceksiniz. Prematüre bebekler, doğum yüküne ve gebelik haftasına bakılmaksızın (Hepatit B ve BCG aşısı hariç), zamanında doğmuş bebeklerle aynı aşı takvimine göre aşılanır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu