Ekonomi

Son çeyrekte TSMC’den yaklaşık 20 milyar dolar gelir elde edildi

Tayvan merkezli çip üreticisi TSMC, geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğine ilişkin bilançosunu açıkladı.

Öte yandan şirketin gelirleri dördüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre sabit kalırken net kar yüzde 19,3 azaldı.

Son çeyrek sonuçları 2023 üçüncü çeyreğiyle karşılaştırıldığında ciroda yüzde 14,4, net kârda ise yüzde 13,1 artış görüldü.

TSMC, dördüncü çeyrek kazanç raporunda, “Dördüncü çeyrekte gelir, sektör lideri 3 nanometre teknolojimizin devam eden güçlü yükselişinin desteğiyle üçüncü çeyreğe göre yüzde 14,4 arttı” dedi.

TSMC’nin dördüncü çeyrek cirosu 19 milyar 620 milyon dolar oldu. Böylece ciro bir önceki çeyreğe göre yüzde 13,6 artarken yıllık bazda yüzde 1,5 azaldı.

Zayıf makroekonomik koşulların etkisine rağmen şirketin beklenenden daha iyi kâr ve gelir açıkladığı görüldü.

TSMC’nin en büyük müşterileri Apple ve Nvidia’dır. TSMC, Apple’ın iPhone’larında bulunan en gelişmiş işlemcileri üretiyor. Firmanın Perşembe günü yaptığı açıklamada CEO CC Wei, makroekonomik koşullar ve stok ayarlama döngüsü nedeniyle 2023’ün “küresel yarı iletken endüstrisi için zorlu bir yıl” olacağını kabul etti.

Şirketin son çeyrekte brüt kar marjı yüzde 53, faaliyet marjı yüzde 41,6, net kar marjı ise yüzde 38,2 olarak gerçekleşti.

Bu dönemde gelirlerin yüzde 15’i 3 nanometre çiplerden, yüzde 35’i 5 nanometre çiplerden, yüzde 17’si ise 7 nanometre çiplerden geldi.

2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin genel performansında brüt kar marjının yüzde 52 ile yüzde 54 arasında, gelirin ise 18 milyar dolar civarında olacağı öngörülüyordu.

TSMC’nin bu yılki sermaye harcamasının 28-32 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu