Haber

İsrail-Filistin savaşı: Refah Sınır Kapısı açıldı, İsrail “yakıt girmeyecek” diyor

Gazze’ye insani yardım girişi Refah Sınır Kapısı’ndan başladı

İsrail, Hamas’ın 7 Ekim operasyonu sonrasında onlarca yıldır abluka altında tuttuğu Gazze’yi adeta yok etti. Binlerce sivil katledilirken Batılı ülkeler sessiz kaldı. Ancak Gazze’deki Baptist Hastanesi’nin (Al Ahli Arap Hastanesi) İsrail tarafından vurulmasının ardından ateşkes çağrıları arttı.

İsrail-Filistin savaşında bugün saat saat yaşananlar şöyle:

FİLİSTİN’DEN Akaryakıt Açıklaması

15.22:Filistin Sağlık Bakanlığı, bölgeye ulaşan insani yardımlardan yakıt alınmamasının hasta ve yaralıların hayatını tehlikeye atacağını duyurdu.

İSRAİL AÇIKLADI: REHİN SAYISI 210

14:59:İsrail ordusu, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarının ardından Gazze Şeridi’nde alınan İsrailli rehinelerin sayısının şu anda 210 olduğunu söyledi.

GAZZE’DE AĞIR BİLANÇO

14.17: İsrail’in Gazze saldırılarında ölenlerin sayısı 1756’sı çocuk olmak üzere 4 bin 385’e yükseldi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), savaşın başlangıcından bu yana 1.400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 4.600’den fazla kişinin de yaralandığını duyurdu.

13.45: Fransız gemisi “UDC L9014 Tonnerre”nin Akdeniz’e girdiği belirtildi. Çeşitli kaynaklar geminin İsrail’e destek amacıyla Doğu Akdeniz’e gideceğini iddia etti.

REFAH KAPISI AÇILDI! İSRAİL’DEN AÇIKLAMA: “YAKIT OLMAYACAK”

13.09:İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, Gazze’ye giren insani yardımın yalnızca kuşatma altındaki bölgenin güney kısmına gideceğini söyledi. “Gazze’ye akaryakıt girmeyecek” duyurdu. Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın açılmasının ardından düzenlediği basın toplantısında konuşan Hagari, Gazze’ye yalnızca gıda, su ve tıbbi yardımın girmesine izin verileceğini söyledi. BM ise yakıtın başta hastaneler olmak üzere enerji tesislerine ulaştırılmasını istiyordu.

12.21:Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Refah’ın açılışının ardından Gazze’ye gönderilen 20 tırlık insandan oluşan konvoy için, “İlk insani yardımın Gazze halkına ulaşması iyi ve önemli. Onların suya, yiyeceğe, ilaca ihtiyaçları var, onları yalnız bırakmıyoruz.” söz konusu. Scholz ayrıca şunları söyledi: “Almanya, çatışmadaki acıyı hafifletmek için her türlü çabayı göstermeye devam ediyor.”dedi.

11.53:Hamas yetkilileri, 7 Ekim’de başlayan İsrail saldırılarından bu yana 14 bin 200 konuttan oluşan 5 bin 500 binanın tamamen yıkıldığını, 62 kamu binası ile 133 bin 370 konutun kısmen hasar gördüğünü, 10 bin 127’sinin ise oturulamaz hale geldiğini açıkladı.

11.44: Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Ofisi, Refah Sınır Kapısı’ndan yapılan açıklamada, DSÖ’nün 4 tırlık tıbbi malzeme konvoyunun Gazze’ye doğru yola çıktığını duyurdu. Gazze’ye giden 4 tırda; 1.200 kişiye travma tedavi tıbbi malzemesi, 235 kişiye travma çantası, 1.500 kişiye kronik hastalıklara yönelik ilaç ve 300 bin kişiye 3 ay boyunca temel sağlık malzemesi ulaştırıldığını duyurdu.

ARASINDA TÜRKİYE DE VAR, İSRAİL’DEN UYARI

11.04: İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail-Filistin çatışması nedeniyle “son günlerde dünyanın çeşitli ülkelerinde İsrail karşıtı protestolarda ciddi bir artışın tespit edildiği” ve seyahatin devam ettiği kaydedildi. İsrail vatandaşlarına yönelik uyarılar sıkılaştırıldı. Açıklamada, “bir sonraki duyuruya kadar Türkiye, Mısır (Sina dahil), Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Fas dahil olmak üzere tüm Orta Doğu/Arap ülkelerinde kalmaktan kaçının” tavsiyesinde bulunuldu. Açıklamada ayrıca Malezya, Bangladeş ve Endonezya gibi seyahat uyarısı olan Müslüman ülkeler ile Maldivler gibi seyahat uyarısı olmayan Müslüman ülkelere gidilmemesi istendi.

11.02:İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, Mısır ve Ürdün’deki İsraillilerden bir an önce bu ülkeleri terk etmelerini istedi.

10.36: Hizbullah, İsrail’in kuzeyindeki Margaliot bölgesi yakınındaki Hunin yerleşimini vurduğunu duyurdu. Buna karşılık İsrail, Hizbullah’ın askeri noktalarını vurdu.

REFAH AÇILDI

10.20: Dün İsrail’in itirazlarına rağmen Mısır tek taraflı olarak Refah Sınır Kapısı’nı açtı. ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’nden bugün yapılan açıklamada, Refah sınırının saat 10.00’da geçici olarak açılacağı belirtildi. Saat 10.00’da sınır kapısı açıldı. Bu içerikte; Yabancı uyruklu vatandaşlar Gazze’den ayrılırken, günlerdir kapıda bekleyen insani yardım (ilaç, tıbbi malzeme ve gıda) tırları da Gazze’ye girecek. Yardımın dağıtımını BM üstlenecek. Sınırın ne kadar süre açık kalacağı bilinmiyor.

10.10: İsrailli yetkililer, Amerikalı rehineler Judith ve Natalie Raanan’ın Hamas tarafından serbest bırakıldığını doğruladı. ABD vatandaşı olan anne ve kızı, ülkenin güneyindeki Nahal Oz Kibbutz’ta Hamas tarafından rehin alındı.

10.05:Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), 7 Ekim’den beriİsrail’in Gazze’deki bombardımanlarında 16 gazetecinin öldüğünü açıkladı.

HAMAS’TAN İSRAİL’E ORTA MESAJ

09.44:Hamas’ın siyasi kanadının yöneticilerinden Muhammed Nazzal, El Cezire’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: İsrail ordusu saldırganlığa son verirse esir tuttuğu sivilleri serbest bırakacak.açıkladı.

KAYNAK: AJANSLAR

habergudul.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu