Haber

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kahramanmaraş’ın kurtuluş gününde konuştu

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Güçlü ve Yeni Türkiye Yüzyılında, Türkiye Cumhuriyeti, milli savunma sanayii gibi büyük projelere imza atmak üzere emin adımlarla ilerlerken, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti de, Doğu Akdeniz’de Kuzey Kıbrıs ve göklerde yüce milletimizin mavi vatanı ve hava sahası.” “Milli ve milli çıkarlarımız açısından geleceğe birlikte yürümenin mutluluğunu ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104’üncü yıl kutlamaları, Maraş Kalesi’nde İstiklal Madalyasının Türk Bayrağı’na takılmasıyla başladı. Törenler, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Emin Mehmet Terzioğlu, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, KKTC Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, daire başkanları, siyasi parti ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Kuruluşlar ve vatandaşlar Trabzon Bulvarı’nda. yılında devam etti. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın törene katılanları tebrik etmesinin ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.

Açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketi nedeniyle kentin kurtuluşunu üzüntüyle andıklarını belirtti. Güngör, “Ancak depremde kaybettiklerimizi de, kayıplarımızı da unutmayacağız. Emperyalistlere karşı büyük bir direniş göstererek kazandığımız Bağımsızlık Günü’nü, 104 yıl önce ecdadımızın ‘Korkma’ diyerek başlattığı çabamız, bugün birçok zorluğu aşarak devam edecektir. Bugün, kurtuluş çabamız olan kurtuluş çabamızı anıyoruz. Yıldönümünü, tıpkı 104 yıl önceki kurtuluş mücadelemizi andığımız gibi, hep birlikte andığımız gibi, “Eğer bir yıl önce tek bir birey bile istisnasız hep birlikte başarıya ulaşmışsak, mutlaka iyileşeceğiz ve yüzyılın felaketinin yaralarını geride bırakacağız. Geçen yıl Kahramanmaraş olarak tek bir kişi bile istisnasız hep birlikte yaşadık” dedi.

VALİ ÜNLÜER: ANADOLU’NUN TÜM YANLARINA CESARET VERDİ

Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, 104 yıl önce Kahramanmaraş’ta 22 gün 22 gece süren savaşın Kurtuluş Savaşı’nın ilk kıvılcımı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Ulusal kurtuluş mücadelesiyle nice zorluklara göğüs geren, büyük bir destan yazan atalarımızın mirası olan 12 Şubat Kurtuluş Günü, bağımsızlığımızın, milli birlik ve beraberliğimizin mührüdür. Anadolu’nun her yerine cesaret veren Kahramanmaraş Milli Mücadele’de gösterdiği kahramanlıkla her zaman her yerde övülmektedir “Haklıdır. Atalarımızın en büyük armağanı olan bu birlik ve beraberlik ruhunu her zaman canlı tutan bir millet olduğumuzu 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde bir kez daha gördük.”

TATAR: KIBRIS’TA VARLIĞINIZ MİLLETİMİZ İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bağımsızlık gününde Kahramanmaraş halkının yanında olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Tatar, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na katılanlar arasında Kahramanmaraş halkının da bulunduğunu hatırlattı. Kıbrıs’ta çok acı çektiklerini, 1878 yılında Kıbrıs’ın İngiltere’ye kiralanması sonucunda Osmanlı bayrağının indirilip İngiliz bayrağının çekilmesinin Kıbrıs Türklerinin tarihlerinde yaşadıkları en büyük acılardan biri olduğunu ifade eden, Tatar, “Bu acıyı her zaman hatırlıyoruz ve o günleri hatırladığımızda işte bağımsızlık savaşlarımız, İngiliz yönetimine karşı direnişimiz, Yunan-Yunan ikinciliğine karşı gerçek anlamda kahramanca direnişimiz, her türlü karşı orada yazdığımız destan ve kahramanlıklar… Vatanımız Türkiye’nin desteğiyle yapılan saldırılar ve tabii ki 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ve adaya çıkan Türk askerleri.1983 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanıyla Kıbrıs’taki varlığınız ve devletiniz, Buradan çok uzakta olmayan Doğu Akdeniz’de ve Türkiye Cumhuriyeti’nin güney kıyılarının güvenliğini bir bakıma sağlayan, “Elbette milletimiz için çok değerli ve değerlidir” dedi.

‘BAĞIMSIZLIK BİZİM KARAKTERİMİZDİR’

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz’de yaşanan olaylar ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne çeşitli farklı ülkelerin kendi emelleri ve Yunan-Yunan ikilisinin Kıbrıs’ta oynadığı bazı oyunlar nedeniyle düzenlenen saldırıları ve bunun kendilerini bir araya getirdiğini kaydetti. söz konusu:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni, ana vatanımız Türkiye Cumhuriyeti ve şimdi de temelinde büyük Türk dünyası olan, büyük bir mücadeleyle, gerçek bir kahramanlık duygusuyla güçlendirmeye çalışıyoruz. Bu yüzden hepimizin bir geçmişi var. Hepimizin tarihi, büyük milletimizin zaferleri ve bağımsızlığımızdan asla taviz vermeden, kimsenin boyunduruğuna boyun eğmeden.” Bağımsızlık ve özgürlük, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi bizim karakterimizdir. Ve bu mottoyla geleceğe güvenle yürürken, gelecek nesillerimizi, gençlerimizi korurken elbette tüm bu ekonomik, sosyal, kültürel maliyetleri de göze alıp geleceğimizi bunlarla şekillendirmemiz gerekiyor. Türk milleti verdiğimiz değerin altını çizerek geleceğe şimdiden imza atarken, evet, güçlü ve yeni Türkiye Yüzyılında, Türkiye Cumhuriyeti de emin adımlarla ilerlerken, milli savunma sanayi, bağımsız Türk gibi büyük projelere imza atıyor. Doğu Akdeniz’de Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti ve göklerdeki mavi vatan ve havalimanı. Yüce milletimizin milli ve milli çıkarları doğrultusunda geleceğe birlikte yürümenin mutluluğunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’ne baktığımda, onun büyük lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, liderliğinde tüm bu başarıları her zaman başarıdan başarıya taşıyacağına inanmak istiyorum. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanıtımına gelince, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gerek Birleşmiş Milletler gerekse diğer uluslararası platformlarda her zaman tanıtılması gerektiğini belirterek, Kıbrıs Türk halkına uygulanan baskılar, adaletsizlikler, ambargolar ve tecritler artık sona ermiştir. “Dünyanın kendi çatışan değerleriyle yüzleşmesi ve ortadan kaldırması gerekiyor, bu nedenle kendisine şükranlarımı bir kez daha ifade etmek ve şükran duygularımı paylaşmak istiyorum.”

JANDARMANIN GÖSTERİSİ ALKIŞLANDI

Konuşmaların ardından şehrin düşman işgalinden kurtuluşunda önemli rol oynayan Sütçü İmam’ın ilk kurşunu atması, bayrak olayı ve davulcu Abdal Halil Ağa’nın Ermeni Hırlakyan’a tepkisi sahnelendi. Törende Abdal Halil Ağa’nın torunları, bu yıl her 12 Şubat’ta yaptıkları davul gösterisini “Depremde şehitlerimiz var, acımız” diyerek gerçekleştirmediler. Törende Ankara Jandarma Tören Bölük Komutanlığına bağlı jandarmalar da tüfek gösterisi yaptı. Jandarmanın performansı törene katılanlar tarafından ayakta alkışlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu