Haber

Soma maden faciası ne zaman oldu? 2014 Soma maden faciasına ne sebep oldu, kaç kişi öldü?

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Kandilli mevkiinde TTK’ya bağlı Armutçuk İşletmesi’ne ait madende çökme meydana geldi. Madende 280 kişinin bulunduğu, çökmeden 4 kişinin etkilendiği, 1 kişinin sağ kurtarıldığı, 2 kişiden de ses duyulduğu öğrenildi. Peki 2014 Soma maden faciası ne zaman ve nerede yaşandı? Soma maden faciasına ne sebep oldu? Kaç kişi öldü?

2014 SOMA MADEN FAKATI NE ZAMAN VE NEREDE YAŞANDI?

Soma Faciası, Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde 13 Mayıs 2014 tarihinde çıkan yangın sonucu 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan maden kazasıdır. Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en yüksek can kaybı. Soma Holding şirketlerinden Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen madendeki patlamaya elektrikli ekipmanların neden olduğundan şüphelenildi. Yangın vardiya değişimi sırasında meydana geldi ve patlama sırasında 787 personel yer altında mahsur kaldı. 17 Mayıs 2014’te ise toplam 301 kişinin hayatını kaybettiği, içeride kimsenin kalmaması nedeniyle kurtarma çalışmalarının sona erdiği açıklandı.

Türkiye’deki madenciler 2013 yılı sonunda ülkedeki tehlikeli çalışma koşullarını protesto etmiş ve Türkiye Büyük Millet Meclisi, felaketin yaşanmasından sadece yirmi gün önce söz konusu madenin güvenliğinin araştırılması yönündeki öneriyi reddetmişti. Felaketin ardından Türkiye’de 3 gün ulusal yas ilan edildi. Felakete ülke halkı çeşitli tepkiler gösterdi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma’da protestolara maruz kaldı. Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde iki gün, Pakistan’da ise bir gün ulusal yas ilan edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu