Ekonomi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye ve Bulgaristan’ın Karadeniz’e kıyısı olan NATO müttefiki olduklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye ve Bulgaristan’ın Karadeniz’e kıyısı olan NATO müttefiki olduklarını belirterek, “Karadeniz’in güvenliği ve istikrarı ülkelerimiz için hayati önem taşıyor. Bu bağlamda, Karadeniz’e büyük önem veriyoruz. Ukrayna’daki savaş Karadeniz’de bir gerilime yol açmıyor.” .” söz konusu.

Fidan, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Bakan Fidan, Bulgaristan’ın coğrafi konumuyla enerji ve ulaşım açısından büyük öneme sahip, Türkiye’nin istikrar ve kalkınmasına katkı sağlayan değerli bir ülke olduğunun altını çizdi.

Bölgede Bulgaristan’ın “güvenlik ve istikrarı ön planda tutan sağduyulu politikalarına” her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirten Fidan, “Bu anlayışla bugünkü toplantılarımızda ikili ilişkilerimizi her açıdan tartışma fırsatı bulduk. İşbirliğimizi yeni alanlara taşıma konusunda kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk.” dedi.

Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetini Bulgar mevkidaşına ilettiğini ifade ederek, “Cumhurbaşkanımızın 2020’deki ziyareti münasebetiyle yapılacak Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin bir sonraki toplantısının düzenlenmesine ilişkin görüşlerimizi de ilettim. Yıl içerisinde planlanacaktır.” Bu kelimeyi kullandı.

Bulgaristan ile ekonomik ilişkilerin olumlu gidişatından memnun olduğunu belirten Fidan, “İkili ticaret hacmimiz 7 milyar doları aştı. Sayın Bakanımızla birlikte çalışarak 10 milyar dolar hedefine en kısa sürede ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.

Bulgaristan’da önemli Türk firmalarının yatırımlarının olduğunu hatırlatan Fidan, “Avrupa’ya kara ihracatımızın neredeyse tamamını Bulgaristan üzerinden yapıyoruz. Bu nedenle tırlarımızın sınır geçişini kolaylaştırmak için Bulgar yetkililerle sürekli temas halindeyiz.” söz konusu.

Türkiye’den gelen TIR’ların Bulgaristan sınırında ek denetime tabi tutulması için görüşmelerin sürdüğünü belirten Fidan, “En kısa sürede standart uygulamaya dönüş beklentimizi paylaştım.” dedi.

Fidan, Bulgaristan ile stratejik öneme sahip ulaşım bağlantılarının demir yolu ve Ro-Ro gibi araçlarla çeşitlendirilmesi ve güçlendirilmesi yönünde çalışmalara başlandığını kaydederek, “Bulgaristan aynı zamanda Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın kara yoluyla Türkiye’ye ulaşmasında ana güzergahtır. Özellikle yaz aylarında.” “Yoğunluğu azaltmak için yeniden birlikte çalışıyoruz.” dedi.

“Karadeniz’in güvenliği ve istikrarı hayati önem taşıyor”

Fidan, Bulgaristan ve Türkiye’nin güvenlik alanında iş birliğine sahip olduğunu ifade ederek, “Terör ve sistemsiz göç gibi zorluklarla karşı karşıya kaldığımız bir dönemde, bu alanlardaki işbirliğimizi artırma yönündeki irademizi tüm ilgili mercilerimizle karşılıklı olarak ortaya koyduk. kurum ve kuruluşlar.” söz konusu.

Bulgaristan’daki Türk ve Müslüman nüfusun iki ülke arasındaki ilişkilerin bir diğer önemli boyutunu oluşturduğunu vurgulayan Fidan, “Vatandaşlarımızın anavatanları Bulgaristan’daki refahı ve huzuru ülkemiz açısından önemli konulardan biridir. Bu konuda” Bu vesileyle hemşerilerimizi canı gönülden selamlıyorum. Ayrıca Bulgar hükümetlerine de bu konudaki çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.” Ben de teşekkürlerimi iletmek istiyorum.” dedi.

Fidan, Bulgaristan’daki Türk kültür mirasının iki ülke arasındaki iş birliği ruhuna yakışır şekilde restorasyonu ve restorasyonuna büyük önem verildiğini kaydederek, bu konuda Bulgaristan ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Gabriel ile iki ülkeyi yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konuları ele aldıklarını belirten Fidan, özellikle Ukrayna’da savaşın giderek artan olumsuz etkilerine karşı alınabilecek önlemler konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Türkiye ve Bulgaristan’ın Karadeniz’e kıyısı olan NATO müttefiki olduğuna işaret eden Fidan, “Karadeniz’in güvenliği ve istikrarı ülkelerimiz için hayati önem taşıyor. Bu bağlamda, Karadeniz’in güvenliği ve istikrarı ülkelerimiz için hayati önem taşıyor. Ukrayna’daki savaş Karadeniz’de bir tırmanışa yol açmıyor.Ticari “Seyir özgürlüğünü yeniden test etmek için Birleşmiş Milletler (BM) ve ilgili taraflarla çalışmaya devam ediyoruz.” ifadesini kullandı.

(Bitti)

kelkithaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu