Haber

WMO’dan aşırı sıcak uyarısı: Kalp krizi riski artıyor

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), kuzey yarım küredeki aşırı sıcak dalgalarının bu hafta yeni sıcaklık rekorlarına yol açacağını duyurdu. Örgüt, sıcak hava dalgalarının artması nedeniyle bu hafta Kuzey Amerika, Asya, Kuzey Afrika ve Akdeniz’de sıcaklıkların birçok yerde 40 derecenin üzerine çıkacağını duyurdu.

WMO, önümüzdeki günlerde sadece gündüz sıcaklıklarında değil gece ölçülen sıcaklıklarda da yeni rekorlar kırılabileceği ve bu nedenle kalp krizi ve can kaybı riskinin artabileceği uyarısında bulunuyor. Asıl riskin geceleri düşmeyen hava sıcaklığı olduğunu ve bunun insan sağlığı için en büyük tehlikeyi beraberinde getirdiğini vurgulayan WMO, geceleri yüksek sıcaklıkların özellikle risk kümesi olarak adlandırılan kesimler için büyük risk oluşturduğuna dikkat çekiyor. Bunun sebebinin ise vücudun geceleri dinlenememesi ve kendini yenileyememesi olduğu belirtiliyor.


Polonya’da bunaltıcı sıcakta serinlemeye çalışan bir çocuk Fotoğraf: Beata Zawrzel/NurPhoto/picture Alliance

WMO uzmanlarının basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda, gelecekte Avrupa’da sıcak hava dalgalarının artacağı öngörüsü de paylaşıldı. WMO’nun aşırı sıcaklık araştırmacılarından biri olan John Nairn’e göre, dünya artık sürekli artan ısı dalgalarına hazır olmalı; çünkü ısı dalgaları artmakla kalmayacak, bu dalgaların şiddeti de artacaktır.

WMO uzmanı Nairn de 1980’lerden bu yana kuzey yarımkürede meydana gelen aşırı sıcak hava dalgalarının altı kat arttığını vurgulayarak, bu durumun insan sağlığını ve yaşam alanını ciddi şekilde tehdit ettiğini sözlerine ekledi.

Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre, geçen yıl sadece Avrupa’da 61.000 kişi sıcaktan kaynaklanan sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybetti.

Isı dalgaları neden oldukları orman yangınları nedeniyle insan ve hayvan sağlığı ile çevre için en değerli tehditlerden birini oluşturmaktadır.

Reuters,AFP / ETO,ET

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

haber-ayas.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu